شناسهٔ خبر: 19708 - سرویس استان‌ها
نسخه قابل چاپ

سفر به چهار گوشه ایران در نوروز

عجب شیر بهشتی در دامنه سهند بازمانده از عهد اشکانی- آذربایجان شرقی

عجب شیر شهرستان پرجمعیت و زیبای عجب‌شیر از مناطق بکر گردشگری آذربایجان شرقی است که روستاهای زیبای آن سال‌هاست مقصد گردشگری خیل عظیمی از مردم کشورمان بوده است و هر سال میزبان مسافران نوروزی است.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، اگر تصمیم دارید تعطیلات عید را به آذربایجان شرقی و تبریز پر سر و صدا سفر کنید، حتما به عجب‌شیر هم سر بزنید، چرا که این شهرستان یکی از شهرهای تاریخی کشور است که دارای روستاهای بکر و نمونه گردشگری زیادی است.

وقتی از تبریز فاصله می‌گیرید بهشتی از شهرها و روستاهای زیبا را می‌بینید که هر یک در سمت و سویی از آذربایجان شرقی قد برافراشته‌اند و گردشگران زیادی را مجذوب زیبایی‌های خفته خود کرده‌اند.

شهرستان عجب ‌شير در این بین جایگاه ویژه و متمایزی دارد، چراکه در سينه جلگه حاصلخيز، روی رسوبات غنی رودخانه قلعه‌‌چای، در دامنه جنوبی ارتفاعات تورجان از پيش كوه‌های توده سهند واقع شده و دارای آب و هوای نسبتا معتدل است تا حدی که در این روزها گرم‌تر از سایر نقاط آذربایجان شرقی بوده و پذیرای میهمانان نوروزی است.

البته به گفته تاریخ‌نگاران انگيزه پيدايش و علل وجودی این شهرستان داشتن موقعيت جغرافيايی ممتاز، اقليم مساعد، خاك‌های بارور، منابع آب، روستاهای آباد و دسترسی به درياچه اروميه بوده است، هرچند اکنون دیگر خبری از آب دریاچه ارومیه نیست.

از تاريخ بنای این شهرستان اطلاع درستی در دست نيست ولی طبق روايات، عجب ‌شير و حومه نزديك آن بقايای شهر گمشده شيز، بزرگترين شهر آذربايجان در عهد اشكانيان و سامانيان است.

عجب شیر با ۳۰ هزار نفر جمعیت و با برخورداری از آثار متعدد تاریخی که قدمت برخی ازآن‌ها به سه هزار سال نیز می‌رسد و مناظر طبیعی منحصر به فرد خود هرسال گردشگران زیادی را درفصول مختلف سال به خود فرا می‌خواند.

عجب‌شیر در ۹۰ کیلومتری تبریز و در مجاورت نمک زار دریاچه ارومیه

شهرستان عجب ‌شیر با مساحت ۷۵۰ کیلومتر مربع از شمال به شهرستان های زیبای اسکو و آذرشهر، از شرق به مراغه، از غرب به دریاچه ارومیه و از جنوب به بناب محدود است.

این شهرستان به دلیل نزدیکی به مرکز استان از امتیازات ویژه‌ای برخوردار است، چنانچه قصد سفر به این شهرستان را دارید می‌توانید با یک تیر دو نشان بزنید، هم به تبریز و اماکن تفریحی و تاریخی آن سر بزنید و به جهت نزدیکی تبریز به عجب شیر و روستاهای خارق‌العاده آن می‌توانید به عجب‌شیر هم بروید و از نزدیک طعم میوه‌های خوشمزه روستاهای این شهرستان را بچشید.

این شهرستان در ۹۰ کیلومتری مرکز آذربایجان شرقی قرار دارد و غرب آن به نمک‌زار دریاچه ارومیه محدود می‌شود.

وجود این شوره‌زارها سبب شده که مسافران زیادی برای درمان و شفابخشی به ساحل دریاچه بیایند و دست‌ها و پاهای خود را در شوره‌زار نمک دفن کنند تا به درمان بیماری‌های خاص عضلانی، استخوانی و آرتروز خود کمک کنند.

منطقه نمونه گردشگری «قلعه چای» عجب شیر

منطقه نمونه گردشگری قلعه‌چای با فاصله ۵۵ کیلومتری از مرکز این شهرستان، غنی از جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی است و گور دخمه تاریخی نیگه چی، روستای صخره‌ای چهار بلوط و دو چشمه آب معدنی از شاخص‌ترین جاذبه‌های آن به شمار می‌رود.

این منطقه دارای پنج قلعه تاریخی و ثبت شده مربوط به هزاره اول پیش از میلاد شامل قلعه ضحاک، کهن دژ، جوان قلعه و قلعه حوری است.

قلعه چای از مناطق نمونه گردشگری آذربایجان شرقی، سالانه گردشگران و علاقه‌مندان زیادی را به خود جذب می‌کند.

"داش قلعه سی" عجب شیر زیبا و بدون وصف

داش قلعه سی یا همان قلعه ضحاك در ۲۵ کیلومتری شهرستان عجب شیر، از مكان‌های دیدنی است كه در ارتفاع ۲۳۰۰متری از بستر رودخانه «قلعه‌چای » در دوران تاریخ كهن ایران زمین پا برجا بوده و آثار زیادی در داخل و پیرامون خود از دوران هخامنشیان، اشكانیان، ساسانیان و عصر تمدن اسلامی به یادگار دارد.

این قلعه با بیش از سه هزار سال قدمت بر فراز كوه منفرد با ناگفتنی‌های بسیار و حكایت‌های زیاد، از مكان‌های مهم و تاثیرگذار اقوام مانایی و مادها در گذشته بوده است.

پیشینه این قلعه چون به اقوام مختلفی همچون مادها و مانایی‌ها برمی‌گردد، در طول تاریخ نام‌های متعددی از جمله ضحاك، اژدهاك، قیز قلعه سی، داش قلعه سی، باروآس، رویی دژ بر این قلعه نهاده‌اند.

به گفته تاریخ نویسان، این قلعه كه به عنوان یك دژ استفاده می‌شد، از سه طرف مشرف به پرتگاه بوده و دیوارهای آن مزین به كنده‌كاری‌های متعدد است. این قلعه دارای مخازن سنگ، آب انبار، آسیاب، سالن شورا، حمام و ده‌ها اثر دیگر است.

ناگفته نماند که در اين قلعه برجی وجود دارد که از خشت‌، ساخته‌ شده‌ و صرف‌نظر از استحکام‌ دروازه قلعه‌، تنها برج‌ دفاعی کل قلعه به‌ شمار می‌رود چرا که اطراف‌ قلعه پرتگاه‌ است و نيازی به‌ استحکام‌ بيشتر نبود.

داش قلعه سی را می‌توان پس از ساعت‌ها صعود از تخته سنگ‌های لغزنده و معابر پلكانی صعب‌العبور به شكل بنایی با طاق قوسی از سنگ خارا با لایه‌ای از كاشی‌های لاجوردی به صورت شگفت‌انگیزی مشاهده كرد.

از چند سال گذشته کاوشگران میراث فرهنگی در حال مطالعه این قلعه باستانی و عجیب هستند که در منطقه نمونه گردشگری قلعه چای و در حد فاصل روستاهای بارازلو و ینگجه واقع شده است.

بندر رحمانلو زیبای خفته دریاچه ارومیه

بندر رحمانلو از توابع دهستان دیزجرود غربی بخش مرکزی شهرستان عجب شیر، در ساحل شرقی دریاچه ارومیه قرار گرفته است.

زمانی که آب دریاچه خشک نشده بود، این بندرگاه از بنادر مهم اسکله‌ای برای پهلوگیری کشتی‌ها در دریاچه اکوزیستی ارومیه به حساب می‌آمد و به داشتن آب شور و لجن‌های موجود در سواحل شرقی دریاچه ارومیه معروف بود.

البته اکنون هم با اینکه آب دریا خشک شده، ولی به نظر کارشناسان و گردشگران، این بندر زیباترین نقطه دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی است و به عنوان منطقه ملی گردشگری نیز شناخته شده است.

ساحل این بندر تاریخی از زمان‌های دور و به ویژه قاجاریه، محل تفریح عمومی مردم و شاهان این سلسله بوده است.

در سمت شمالی بندر رحمانلو اسکله‌ای برای پهلو گرفتن کشتی‌های باری و مسافری و در بخش جنوبی محلی برای مسافرانی که به منظور استفاده از آب و لجن دریاچه به این بندر می‌آیند، احداث شده است.

از دیگر امکانات این منطقه گردشگری، احداث پیست سوارکاری به طول یک کیلومتر توسط اداره تربیت بدنی شهرستان عجب شیر است.

مساجد چوبی از دیگر جاذبه های گردشگری عجب شیر

مساجد چوبی و تاریخی دوره صفوی خاستگاه معماری ابنیه چوبی در آذربایجان هستند. به یقین کاخ‌های چهل ستون، هشت بهشت و عالی‌قاپو در اصفهان و برخی از دیگر بناهای ایران برگرفته از همین معماری چوبی هستند. این مساجد هم اکنون علاوه بر استفاده به عنوان اماکن مذهبی و مقدس، زمینه خوبی برای جذب گردشگران علاقه‌مند به آثار تاریخی و فرهنگی محسوب می‌شوند. 

مساجد جامع شیرلو و روستاهای گوراوان و شیشوان از جمله مساجد چوبی این شهرستان هستند که سقف چوبی آن به کنده کاری و رنگ آمیزی های طبیعی و گیاهی زیبایی مزین شده است.

البته بقاع امام زاده سید ابولقاسم، سیدعلی، شاه ابراهیم جوان قلعه و پیر موسی در عجب‌شیر همچنان نشانگر ریشه های غنی فرهنگی و دینی مردم این شهرستان است.

به یقین می‌توان گفت که خط نوشته های سنگی، گورستان های تاریخی و صدها جاذبه دیگر طبیعی در عجب‌شیر، این شهرستان را به یک منطقه مهم گردشگری در فصول مختلف تبدیل کرده است.

بوی شکوفه های درخت بادام به مشام می رسد

اگر در فصل بهار به این شهرستان سفر کنید بوی شکوفه درخت بادام از کیلومترها آن طرف‌تر هم به مشام می‌رسد و بادام این شهرستان در تابستان مشتری های زیادی دارد.

اگر هم در تابستان به این شهر بیایید، حتما زردآلو با خود سوغاتی ببرید که زردآلوی عجب‌شیر خاص است و به گفته کشاورزان و باغداران عجب‌شیری خوردنش انرژی پنهانی می‌آورد. البته گوجه فرنگی، انگور، سیب، خیار، گیلاس و گردو نیز از دیگر محصولات این شهرستان است.

قدم زدن در روستاهای عجب شیر صفای دیگری دارد

دهستان خضرلو، دیزج رود غربی، قلعه چای، دیزج رود غربی و دهستان کوهستان تنها چند روستای این شهرستان است که به قول گردشگران قدم زدن در این روستاها صفای دیگری دارد.

معماری خاص روستاها و حفظ بافت سنتی انها شما را به گذشته می‌برد و لذت بدون وصفی را در وجود بیننده ایجاد می کند.

تعداد گردشگران روستاهای عجب شیر کمتر از مرکز این شهرستان نیست و گردشگران و مسافران زیادی در این سالهل مجذوب زیبایی های این روستاها شده است.

در این بین ابنیه های تاریخی و مناظر بکرطبیعی حاشیه رودخانه قلعه چای و آبشار هرگلان عجب‌شیر نیز برای گردشگران چشم‌نواز است و هرسال گردشگران زیادی را به خود فرامی‌خواند.

منبع: مهر

نظر شما